Klassiska bilar från 60-talet

De flesta människor idag har en koppling till bilar, vare sig det är den första bilen, ett intresse för sportbilar, en drömbil som du tänkt köpa eller endast tycker om att följa utvecklingen från de första modellerna till dagens bilar.

Det var på 60-talet som utvecklingen av bilen verkligen tog fart och idag ses bilarna från årtiondet som klassiker. Det finns en hel del bilar från 60-talet som du idag endast kan få chansen att se på bilträffar och cruisings. Många bilälskare lägger ner ett stort arbete för att deras 60-talsbil ska vara perfekt.

Det finns en rad med klassiska bilar från 60-talet som många drömmer om att få se idag, vare sig det är en amerikansk klassisk eller en svensk Volvo från 60-talet. De flesta klassiska bilar kommer antingen från Europa eller Amerika. Antalet klassiska bilar är större än vad man först kan tro, biltillverkare i USA har exempelvis tillverkat en hel del bilar som tagit sig högst upp på listan över de populäraste klassikerna flera gånger.

Ford Mustang

”Gudagåva”, det var vad många kallade Mustangen när den först kom ut. Den hade tre komponenter som gjorde den till en av de populäraste bilarna, en v8 motor, väldigt snygga linjer och en väldigt rimligt pris.

Den första Mustangen tillverkades 1964 och var en vit cabriolet med svart inredning. Många anser att den lanseringen av den första Mustangen var en av de mest lyckade i hela bilindustrins historia. Sedan dess har det tillverkats fler modeller, eller uppdateringar på tidigare modeller, varje år.

Mercedes-Benz 600

Denna bil blev snabbt kung bland alla lyxbilar på 60-talet. Mercedes-Benz 600 tillverkades för första gången år 1964 och fram till 1981. Det tillverkades under åren 600 olika varianter, vissa kortare som var tänkta till privatpersoner och längre modeller som var tänkt till personer som använde sig av en chaufför.

Chevrolet Impala

Chevrolet är tillverkaren som bidragit med flera av de amerikanska klassikerna bilarna. Impalan tillverkades med tanken att göra en lyxigare version av Chevrolet Bel Air och bilen fortsatte att tillverkas ända fram till mitten på 1990-talet. 1961 lanserades Impala Super Sport, SS var egentligen ett sportpaket som kunde läggas till i beställningen i samband med köp av flera modeller från Chevrolet. Impala-modellerna med de större v8-motorerna hade dock SS-paketet som standard.

Amazon

Volvo är en svensk biltillverkare som sedan starten har tillverkat en rad med fantastiska bilar. På 60-talet kom de ut med Amazonen som på den tiden ansågs vara en sportig bil. Jämfört med föregångaren Duett var den en elegantare version och med lite amerikansk inspiration hade den en tvådelad baklucka.

Bara början

De ovannämnda bilarna är endast en liten del av alla klassiska bilar från 60-talet. Om vi skulle räkna upp alla bilar som ses som klassiker skulle det aldrig ta slut. Anledningen till varför de idag ses som klassiker är bland annat utseendet, de flesta har ett unikt utseende som vi inte ser längre hos alla nya modeller. En annan anledning är att dess popularitet var hög från början, och att det inte skapas lika många bilar med samma egenskaper och delar idag.

Andra anser att bilar blir klassiker när de är minst 25 år gamla, om de kostar väldigt mycket eller tillverkades i en begränsad upplaga. Kort sagt, svaret på ”vad gör en bil klassisk?”, beror på vem du frågar.