Guide – Hitta din perfekta klassiker

För de flesta bilentusiaster startar intresset redan i barndomen. Kanske ägde din morfar eller farfar en klassiker som ni åkte runt i varje sommar? Eller du kanske såg filmen ”Tillbaka till framtiden” och bestämde dig för att du en dag också skulle äga en DeLorean? Oavsett hur det började är det stor chans att intresset kommer finnas kvar resten av livet. Trots att det kan vara omöjligt att förklara intresset för dem som inte delar samma passion bör du inte låta det stoppa dig. Känner du dig redo för att skaffa dig din drömbil men är osäker på var du ska börja? Det första steget är att bestämma dig för vilken bil du vill ha.

Efterforskning

När du vet vilken bil du skulle vilja köpa måste du först börja med din efterforskning. Internet är ett bra ställe där du kan hitta den mesta informationen du söker. Tänk på att hålla dig till pålitliga hemsidor. Ett tips är att du håller dig till webbsidor som fokuserar på just det bilmärke/modell du är ute efter. Vissa onlineforum kan också vara ett bra ställe att ta reda på mer. På forum kan du få chansen att fråga bilägare om hur deras jakt efter deras klassiker gick till och om de har några tips på hur du ska gå till väga.

Bilklubbar och Bilträffar

Ett annat sätt du kan samla mer fakta om din drömbil är genom att besöka bilklubbar och bilträffar. Förutom att få tillgång till bra information kommer du få chansen att träffa ägare och bilda kontakter. Med lite tur kan detta leda till ditt framtida köp. De flesta klubbar kräver en avgift för att bli medlem, men om du endast besöker brukar det oftast vara gratis. Om du har möjlighet att fråga en medlem innan besöket bör du göra det för att undvika eventuella överraskningar.

Bestäm din budget

Innan du kan gå igenom med ditt köp måste du bestämma hur mycket pengar du kan tänka dig att lägga ut för din bil. Vad bilarna brukar kosta är något du måste ta reda på när du gör din efterforskning. Tänk på att desto mer sällsynt bil du vill ha, desto dyrare kan det bli. Se till att du inte betalar mer för en bil än vad den är värd. Känner du dig osäker, fråga andra bilentusiaster om vad som är ett rimligt pris.

Inspektera fordonet

Oavsett om du ska köpa en bil från en privatperson eller återförsäljare är det viktigt att du personligen inspekterar bilen. Skulle du inte ha möjlighet att besöka fordonet kan du betala en bilentusiast som bor i närheten att göra det istället. Det är viktigt att du teståker bilen innan, testar bromsarna, tar en titt under huven och ställer frågor till säljaren. Du kan även be en mekaniker att ta en titt på bilen innan köpet. Skulle säljaren inte gå med på det är det bäst ifall du släpper den bilen och letar vidare efter en annan säljare.

Kort sammanfattning: Gör en noga efterforskning. Fråga andra bilentusiaster om råd, sätt en budget och köp inte den första bästa ifall du känner den minsta lilla tvekan.